Typha large, Dunkjevle

Dunkjevle planten,også kjent som Typha large (latifolia), Bulrush, Broadleaf Cattail, Common Cattail, Great Reedamace og Cat’s tail. Denne flerårige urten tilhører plantefamilien Typhaceae. Den er innfødt over hele verden, inkludert Storbiritannia, med et lite unntak av Afrika. Denne urten vokser best på grunt vann, eller med vått underlag på steder som kyster, dammer, stich og huleområder. De finnes også i områder med svingende vannstand, som elver og andre våte jordarealer. Dunkjevle tåker underlag med høy konsentrasjoner av metaller som sink, kobber, nikkel og bly. Denne blir også dyrket for å kontrollere spillvann i bakken. 

Utseende

Dunkjevle plantens lange stamme kan vokse seg opp til mellom 100 og 300 cm. I bunnen av stilken er det også enkelte blader til stede. Disse er flate og blekgrønne i fargen, samt stive lineære og svampete, og kan bli 6-20 mm brede. Blomsterstanden i dunkjevle er kompakt, sylindrisk med to delte terminale pigger med veldig små blomster. Hannblomster vokser på oversiden, mens hunnblomster finnes på undersiden av blomsterstanden. Disse er mellom 8 og 20 cm lange, 2-3 cm brede, med en nyanse av brun.

Bruk av dunkjevle

Blomstringstiden til dunkjevle varer fra juli til august. Den dyrkes ofte til å brukes som pryd og pynt, men også til spiseformål. Unge skudd og blomster har blitt spist som grønnsaker, blomster kan brukes til å lage suppe som smaker søtt av mais. Frø ble brukt til å lage spiselig olje, blader og stamme gir fiber og skudd er blitt brukt i tilberedningen av storfe. Nå til dags er det aller vanligst å sette den i vase. Dette kan fint gjøres etter de er tørket eller konservert, og vil også gjøre at planten holder lenger. De passer fint i vase, alene eller i større bunter. De er flotte med blant annet ruscus, risblomster, kostblomst, hortensia, gipsofila og hordeum.

Om du er mer på håndverksiden kan du bruke disse tørkede dunkjevlene til å lage fantastiske kreasjoner med papir eller kort. Andre alternativer er å dekorere bilderammene dine eller bruke dem som de er. Dunkjevle er virkelig en plante med mange ulike bruksområder, og om du ønsker å prøve den ut, anbefaler vi deg å reise innom vår butikk i hjertet av Stavern, eller kontakte oss her

Vi legger ut nye innlegg fortløpende, så følg oss gjerne på Instagram for å få med deg nyheter og innlegg som kan inspirere. Stavern Blomstermakeri er også aktiv på Pinterest om det er mer din stil.  

Har du fått med deg at det nå er mulig å bestille blomster på nett

Ønsker deg en fortsatt blomstrende dag! 🙂